Bratte skråninger er en hodepine for mange hageeiere. Ofte blir tett beplantning løsningen. Men hva om en skråning er alt du har? Slik er det i denne hagen, og eierne vil så gjerne gi barna et sted å leke og de voksne mulighet til å nyte godvær i det fri. Da må det terrasseres.
Her blir planlegging og prioritering viktig. Vi vil for all del unngå å gjøre denne naturnære hagen om til en diger trapp. Hageeierne ønsker seg en flate foran terrassedøren der de kan blåse opp et basseng til smårollingen, og så vil de gjerne kunne fyre i en bålpanne på vinterstid. Vi legger fram to alternative løsninger.
Trykk på pilen for å se før-bildet.
Naturnær hage
Den første prioriterer å gi hagen et preg av naturtomt slik at den glir best mulig inn i omgivelsene. To flater – en terrasse øverst og en bålplass lenger nede – koples sammen med en trappeløsning som inkluderer benk og plantekasser. Bålplassen bygges opp av stein for å lage en naturlig overgang til den nederste delen av hagen, som dekkes av lyngmatter. Slik harmonerer utkanten av hagen med de rustikke skigardsgjerdene og de flotte furuene som preger hagene og naturen rundt.
Plen
Løsning nummer to prioriterer å gi mer plass til barnelek med en plen i bunnen av hagen. Prisen er en brattere overgang fra terrassen på toppen. Mens en trapp i utkanten av hagen fører direkte ned til plenen, skaper vi en sitteplass lenger inne med en kombinasjon av tribunetrapp og plantekasser.
Trykk på pilen for å se før-bildet.
Sikring med planter
Begge løsningene bruker beplantning som fallsikring. Bærbuskene hageeierne ønsker seg, får dermed en tilleggsverdi. Ellers bruker vi beplantningen til å knytte hagen til naturen utenfor. Bartrær som furu og einer passer utmerket inn og kommer i mange flotte hagevarianter, noen friskt grønne, andre mer blågrå. Den kontrasten kan vi også plukke opp i prydgress, med frodig høstsesleria – som også får flotte høstfarger – og blåsvingel.
Alle disse plantene har til felles at de tåler solsteik og perioder med tørke. Det må også den blomstrende beplantningen tåle. Tuer med lavendel og spir av steppesalvie er en god kombinasjon med lang blomstring. Villtulipan og kubjelle kan bidra med vårblomstring, mens oktoberbergknapp gir blomstring på høsten.
Slik kan en bratt skråning bli en frodig hage for store og små!
Publisert i Norsk Hagetidend nr. 2, 2023
Comments