top of page

Ram inn utsikten

Nydelig utsikt er noe vi alle setter pris på, og som med bilder kan den bli enda mer spennende om den rammes inn.


Med struktur og form i hagen blir utsikten enda bedre. Uten rammer blir utsikten 'flat'. Trykk på bildet for å se før-bilde.


Denne hagen har en fantastisk utsikt over Bergen og Byfjorden, både inne fra huset og fra hagens bakkeplan, men med en bratt skråning og ingen beplantning nedenfor huset, er utsikten "flat". Det er ingen elementer som styrer blikket vårt.


Ved hjelp av trær, vertikale elementer og beplantning lager vi rammer som definerer ulike utsiktspunkter i hagen. De samme elementene bidrar også til å skape dybde og interesse, både i hagen og til utsikten.


Hagedesign for dybde

I forgrunnen bruker vi lave vekster som buksbom og det lille prydgresset Sesleria nitida, i bakgrunnen går vi for transparente vekster som ormerot og ormedrue, og midt imellom plasserer vi ... høye trær!


Et oppstammet tre åpner opp mot landskapet bak, og kronen står i flott kontrast til himmelen. Dette er en papirlønn (Acer griseum).


Mange vil tenke at trær må unngås når man vil ivareta utsikten, men vi vil påstå at ingenting er som trær for å ramme inn og definere storslagen utsikt. Hvis man stammer opp kronen, blir stammen og de nakne greinene den perfekte ramme, mens bladverket står i flott kontrast mot himmelen.


Viftelønnene i denne hagen retter fokus mot utsikten i sør-vest på den ene siden, mens den fra en annen sitteplass retter fokus på utsikten i nord-vest. Samtidig bidrar de til å dele hagen inn i rom.


Hagedesignet styrer blikket

Linjer i hagen bidrar med dybde. En sti, for eksempel, eller en trapp som leder ut i noe som man ikke kan se, skaper interesse og gir inntrykk av at hagen er større enn den egentlig er. En sti eller trapp kan også gi følelsen av at hagen forsvinner ut i utsikten.


En sti som leder mot noe man ikke kan se, gir inntrykk av at hagen er større enn den egentlig er.


Grusstien vi skimter på illustrasjonene, leder oss mellom de ulike hagerommene, og én avstikker ser nesten ut som den går ut i intet. Den fører imidlertid til kjøkkenhagen som ligger som trappetrinn i skråningen ut mot utsikten.


Mot naboen i nord plasserer vi en mur som stenger ute utsikten mot naboens hage og styrer blikket vårt utover. Ly mot nordavinden får vi også.

Teglsteinsmuren skjermer mot innsyn og nordavind. Nedenfor skrenten ligger kjøkkenhagen i terrasser – usynlig fra uterommene ved huset. Trykk på bildet for å se før-bilde.


Linjer – både vertikale og horisontale – bidrar til å gi blikket vårt retning, og beplantningen skaper dybde og perspektiv ved å dele opp rommet og ramme inn utsikten. Vi må ikke alltid se alt samtidig for å vite at det er der. Det kan ofte være mer interessant å nyte utsikten med ulike perspektiv fra forskjellige steder i hagen.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 7, 2020

Comments


bottom of page